Online kurz GPS opäť plný! Témou seba prijatia prešlo 40 dievčat, ktoré niečo prezradili

GPS kurz prebehol už po druhýkrát online formou. Zúčastnilo sa ho 40 mladých žien a dievčat vo veku 17 až 30 rokov v dňoch 12- 13. februára. Hlavnou témou prednášky bolo seba prijatie, o ktorom nám porozprávala sestra Mirka, CJ. Ďalšími hostkami boli Adriana Stará, sestra Eva Rušinová a sestra Prasedis. V odpovediach na otázky nám účastníčky priblížia, ako kurz prebiehal a čo v tieto dni prežívali.

 

Témou GPS bolo Mária zachovávala všetky slová vo svojom srdci (Lk 2,19). Čo pre Vás znamenajú tieto slová po GPS kurze?

Podľa mňa zachovávať slová vo svojom srdci znamená rozmýšľať nad nimi, snažiť sa im pochopiť, zapamätať si ich aj do budúcna a nechať ich pôsobiť v hĺbke svojej duše. Možno istým spôsobom uvažovať nad tým, čo mi cez konkrétne slová chce povedať Boh, a tak to robila asi aj Mária. Evka (19)

Pre mňa to je akoby pozvánka do modlitby, pouvažovania viac nad týmto úryvkom z Biblie a skúsiť si to na vlastnej koži. Mária nám môže byť totiž obrovským vzorom. Nemusíme sa báť zveriť svoje starosti Bohu, pretože On nás za naše chyby nikdy neodsúdi. Simča (18)

 

Čo Vás najviac zaujalo alebo oslovilo v priebehu týchto dvoch dní?

Veľmi vo mne rezonujú slová Máriinej odovzdanosti a úplnej dôvere Bohu, ktoré vyjadrila jednoduchou krátkou modlitbou: „Pane, to, čo Ty chceš, kedy Ty chceš a ako Ty chceš.“ A tak si myslím, že tieto jednoduché slová vyjadrujúce poslušnosť a vernosť môžu byť povzbudením pre každého z nás. Stačí otvoriť srdce, vložiť náš život do božích rúk a dôverovať mu, že nás povedie. Zuzana M. (19)

Sestra Evka Rušinová a jej čítanie z tvárí. Ale všetko od večerného rozjímania, cez prednášku o svojej identite a sebaprijatí, hosťky až po samotné dievčatá. Napriek krátkemu času na poznávanie sa medzi sebou, sú inšpiráciou a požehnaním svojou odlišnosťou a originalitou medzi ľuďmi, s ktorými žijú. Anna B. (21)

Najviac ma zaujala téma hraníc a svedomia. Pomohlo mi to uvedomiť si, že rozhodnutie je na mne a nenesiem zodpovednosť za reakciu druhého človeka. Veľmi sa mi páčila myšlienka: „Byť tou, ktorou som“. Zuzka Š. (23)

 

Ako hodnotíte priebeh a program GPS kurzu?

Úplne super to bolo. Veľmi sa mi páčil originálny spôsob predstavovania sa, kvízik o Panne Márii, ktorý bol taký pekný pre vytvorenie rodinnej atmosféry. Duchovná obnova o sebaprijatí bola veľmi obohacujúca a poobedné stretko bolo krásne v jeho rodinnej atmosfére a so zaujímavými hosťami. Patrícia (18)

Veľmi sa mi páčil celý program. Myslím, že jeho priebeh bol až na pár technických nedostatkov na konci celkom hladký. Oceňujem, že to nebolo všetko vážne, ale malo to aj svoje vtipné časti. Čas v sobotu ráno v malých skupinkách bol úplne skvelý. Napriek tomu, že sme šli online, sme sa mohli spoznať trošku bližšie aj v týchto rozhovoroch. Anonym (21)

 

Čo si z GPS kurzu 2021 odnášaš?

Nový pohľad na identitu vo všeobecnosti, ako aj pohľad na moju vlastnú identitu. To bolo pre mňa najviac obohacujúce. Mária (18)

Mnoho otázok na reflexiu a premýšľanie o sebe samej a tiež malý návod na to, ako na sebe pracovať- naučiť sa prijímať seba a budovať dobré vzťahy. Anonym (21)

 

Ktorá myšlienka ťa inšpirovala alebo k niečomu povzbudila?

To nad čím premýšľam dávať rovno Bohu a chcem sa učiť žiť s vnútorným súhlasom. Rada by som v sebe vedomejšie pestovala Krásu. Alexandra (21)

Povzbudili ma 3 kroky potrebné k dosiahnutiu zrelej osobnosti vedúcej k svätosti. Medzi ne patrí otvorený duchovný zrak, ktorý ruší hlas posudzovania. Otvorené srdce, ktoré nám pomáha presmerovať hlas cynizmu a otvorená myseľ, ktorá zanecháva hlas strachu. S odvahou sa tak môžeme dostať až na hlbinu našej duše a dovoliť Bohu konať. Zuzana M. (19)

 

Ak ešte stále váhaš či sa prihlásiť na ďalší GPS kurz, tu je pár dôvodov od účastníčok, prečo to skúsiť.

Pretože je tam príjemná atmosféra a otvorení ľudia. Počas kurzu sa nezamyslíš len nad svojím povolaním, ale aj nad svojou identitou. Johanka (17)

Lebo dáva priestor pozrieť sa na seba z iného uhla ako doposiaľ a tiež viac do hĺbky. Mária (29)

Každá z nás potrebuje sebaprijatie, prejsť si týmto procesom a myslím si, že formácia sestier saleziánok je aspoň na časť cesty sebaprijatia potrebná. Petra (20)

Odporučila by som ho každému kto sa hľadá a potrebuje postrčiť do hlbšieho uvažovania, aby našiel tú svoju cestu. Eliška (18)

Tento kurz by som odporúčala všetkým dievčatám, ktoré chcú spoznať svoju identitu a rozlíšiť budúce povolanie. Zuzana M. (19) 

…Tiež všetkým, ktoré sa chcú posunúť ďalej v duchovnej oblasti. Stanislava D. (27)

 

Beáta Špaková