Krásy a riziká Young Adult Fantasy kníh

Chcela by som hovoriť o mojom príbehu, ako je to možné, že som sa dostala k tejto téme, respektíve žánru kníh. Budem hovoriť aj o tom, čo je to vlastne Young Adult fantasy a v čom je problém tej súčasnej, napríklad oproti Tolkienovi. Chcela by som spomenúť pár konkrétnych vecí k súčasným autorkám tohto žánru.
 

Moja story, ako som sa dostala k tejto téme

Moja story, ako som sa dostala k tejto téme alebo ako je to možné, že rehoľná sestra hovorí o Young Adult fantasy? Mala som také obdobie, keď som na tom bola so zdravím horšie a potrebovala som stráviť nejaký čas poležiačky. Je to vedecky overené, že keď dospelý človek strávi viac času ležiac, prídu naňho depresie. To som v žiadnom prípade nechcela dopustiť, chcela som tie depresie nejako odohnať a zvolila som si na to stratégiu čítaním, že budem čítať.  Tým, že som saleziánka a to moje saleziánske srdce chcelo byť pri mladých, aj keď som nemohla, vybrala som si literatúru, ktorú mladí čítajú, bestsellery, ktoré vtedy fičali alebo aj teraz fičia a ktoré čítajú dievčatá.

 

Ďalšia vec je, že mám štátnicu z anglickej a americkej literatúry. Kým som sa k tej štátnej skúške dostala, mali sme skvelých profesorov a docentky, ktoré nás učili čítať knihy tak, aby sme v nich objavili bohatstvo, originalitu, aby sme v nich vedeli nájsť poklad, vedeli si ich vychutnať, vedeli povedať, čím sú jedinečné, aby sme vedeli urobiť reflexiu o ich obsahu, ale aj o štýle, a potom si z toho niečo zobrali do života a pochopili viac svet, vedeli sa naň pozerať cez oči niekoho druhého, toho autora, a tým pádom mať aj také širšie srdce.

 

Za toto som strašne vďačná a už sa mi to vpísalo akoby do DNA, že vždy keď čítam nejakú knihu, aplikujem tento prístup. Lebo viete, že niektoré knihy sú dobré tým, že majú dobrý príbeh, niektoré tým, že ten príbeh je aj jednoduchý, ale ten štýl, akým je to napísané, to vám úplne zoberie dych. A potom sú také, čo majú aj dobrý príbeh aj skvelý štýl a to sú potom väčšinou tí víťazi Nobelových cien za literatúru.
 

Čo je to Young Adult fantasy?

Vždy keď to poviem, niektorí ľudia na mňa pozerajú s takými otáznikmi v očiach, ale môžem to vysvetliť veľmi jednoducho: to sú tie príbehy o drakoch, rytieroch, vílach, elfoch, čarodejoch (ako to bolo v Pánovi Prsteňov). Toto by bola tá definícia, čo je to fantasy. Vždy tam máme nejaké temné sily, veľkých-malých hrdinov, čarodejov. Dnes je na trhu takýchto kníh veľa, kníh, ktoré sú určené pre mladú generáciu – to je to Young Adult, akože mladých dospelých. Takže Young Adult fantasy sú fantasy knihy pre mladú generáciu. V týchto knihách ide väčšinou o veľké hodnoty, ide o kráľovstvo, záchranu sveta, česť, hrdinstvo, odvahu. Rodičia si často myslia, že tie ich deti čítajú nejaké nezmysly a výmysly, ale podľa mňa to nie je tak. Podľa mňa je fajn, že to čítajú.

 
A čo je na tejto literatúre super?

To, že hovorí o našom svete, o tomto živote v metaforách. Snaží sa aj tieto veci vo svete a v našom živote nejako riešiť, napríklad je tam nejaký drak, dajme tomu, a ten predstavuje metaforicky nejaký problém, ktorý máme, možno nejakú traumu alebo vážnu chorobu. Hrdina sa pripravuje na boj s týmto drakom, musí sa niečoho zriecť, musí sa vydať na cestu, učiť sa nové veci. Čaká ho záverečný súboj, ktorý je väčšinou ku koncu knihy, dosiahne nejaké víťazstvo, ale je to vždy za nejakú cenu niečoho, čo musí obetovať. To sa mi zdá strašne realistické, hoci je ten príbeh fantazijný. Keď čítam takúto knihu, vždy mi to dodá nádej, odvahu, guráž, podvihne to akoby moju morálku, takže ja som preto rada, ak vidím, že mladí čítajú takéto knihy.
 

Ale v čom môže byť ten problém súčasnej Young Adult fantasy?

To Young Adult u nás prekladajú ako ‚mládež‘, knihy pre mládež. Ale doslova sú to mladí dospelí. A dospelí, to sú už ľudia po osemnástke. Tie knihy majú však tak pekné obaly, že u nás to čítajú, ako som videla, aj pätnásť-šestnásť-sedemnásťročné dievčatá.

 

Jedna vec, ktorá tam napríklad nastáva, je tá, že sa tu mieša dobro so zlom. To nemusí byť vôbec žiadny problém v príbehu, ale v tom morálnom rozvoji mladého človeka. Psychológovia hovoria, aspoň pred desiatimi rokmi to ešte platilo, že keď si mladý človek má niekoho vziať za vzor, musí to byť len jednoznačne dobre postavená postava. Mladý človek do osemnástky si nevie spraviť odstup, že ˈdobre, ale ja nebudem robiť tieto zlé veci, lebo to nie je morálne. On vidí hrdinu, ktorý je oslavovaný, dostane na konci nejakú odmenu, víťazstvo, krásnu ženu. Takže čokoľvek, čo robil, je hodné nasledovania.

 

Po osemnástich rokoch je už človek akože dospelý, sám zodpovedný za seba a svoj život, tak už by mal byť podľa psychológov schopný urobiť toto rozlišovanie a zobrať si len to, čo on považuje za dobré, podľa svojich kritérií, podľa svojich hodnôt.

Pedagogicko- filozofická úvaha

Ak máte možnosť byť takto pri mladých ľuďoch a rozprávať sa s nimi o knihách, ktoré čítajú, to je veľmi dobré. Alebo ak ste zase mladí, pätnásť-šestnásť-sedemnásť roční ľudia a máte sa s kým o tom porozprávať, tak to je tiež dobré. Ja som sa stretla  s jednou šestnásťročnou dievčinou, ktorá čítala YA Fantasy, má za sebou veľa kníh a je nadšená čitateľka, ktorá to už vedela vyhodnotiť, že keby sa stala animátorkou a robila by stretká, túto tému by na stretko nedala, lebo by si tie deti mohli z hlavnej postavy zobrať aj negatívne vlastnosti. Tým, že tá postava bola tak fantastická a atraktívna, deti by ju kopírovali aj v tých veciach, ktoré nerobí dobre.

 

To bola taká moja pedagogicko-filozofická krátka úvaha a ešte by som to teraz chcela odľahčiť a prejsť na takú dievčenskú špecializáciu, ktorou sa vyznačujú tieto knihy, o ktorých chcem hovoriť. Napríklad Trón zo skla – to je príbeh Popolušky. Je to niečo, čo je akoby večný príbeh. Ja to mám vždy rada, Popolušku na všetky možné spôsoby a to aj preto, že je to biblický príbeh. Zdá sa mi, akoby to vytvorila ľudová slovesnosť. Kedysi v tých starých časoch, keď to kolovalo a zbierali to bratia Grimmovci a podobne. V Biblii je veta „Kto sa ponižuje, bude povýšený.“ Tak sa mi zdá, že toto akoby chcelo ilustrovať, ako sa deje, čo sa spomína v tejto abstraktnej biblickej vete. Viac však v ďalšom článku.

 

Článok vznikol ako prepis podcastu YA fantasy knihy: krásy a riziká, od sestry Andy, ktorý si môžete vypočuť kliknutím na tento odkaz.