Saleziáni zverejnili plagát k Heslu na rok 2021

(ANS, Rím, 7. októbra 2020) – Vedie nás nádej, „Hľa, všetko robím nové“ (Zjv 21, 5), tak znie heslo, ktore hlavný predstavený don Ángel Fernández Artime vybral pre rok 2021. Ako každý rok, jeho posolstvo sprevádza plagát. Graficky stvárňuje intuície a smerovanie, ktoré otec a stredobod jednoty saleziánskej rodiny ponúka všetkým nasledovníkom dona Bosca.
 
Už v minulých rokoch bola príprava plagátu Hesla zverená umelcom z rôznych kontextov a krajín. Prináša to zakaždým vyjadrenie inej citlivosti saleziánskeho sveta. Tento rok oddelenie pre spoločenskú komunikáciu chcelo uprednostniť vnímanie Latinskej Ameriky. Medzi rôznymi náčrtmi napokon uspel návrh argentínskeho dizajnéra Gustava Daguerra, ktorý má 41 rokov a celý život strávil v saleziánskych kruhoch. V súčasnosti pracuje ako pastoračný koordinátor pri Inštitúte dcér Márie Pomocnice a už v minulosti ilustroval stránky národného saleziánskeho buletínu.
 
Gustavo Daguerre takto predstavuje tento plagát:
„Keď som sa dozvedel o verši, ktorý sprevádza Heslo na rok 2021, myslel som na to, že je potrebné prostredníctvom obrazu ponúknuť to, čo je podľa mňa v tejto modlitbe najpálčivejšie. A to je … NÁDEJ. Pre nás, ako spoločenstvo veriacich, je naša nádej v Ježišovi. V týchto časoch, v ktorých nám prislúcha žiť, máme často pocit, že ľudia sú bez nádeje. Stačí jedna pandémia a celé ľudstvo sa trasie od strachu a stáva sa oveľa zraniteľnejším. A súčasťou tohto zraneného ľudstva sú aj naši mladí… ich naša charizma uprednostňuje.
To je dôvod prečo, keď meditujeme tento obraz, nachádzame v jeho strede Ježiša, ktorý nás podporuje, pozýva nás vstať, a to nielen vystretou rukou, ale aj chápavým pohľadom, ktorý dodáva dôstojnosť. Okolo neho je prostredie, ktoré sa mení. Zo sivej, tmavej a tiesnivej scény do inej, plnej farieb, s jasom, ktorý umožňuje, aby sme uvideli v tvárach tých, ktorí nás prijímajú, svedekov Krista.
Našou veľkou výzvou, nás ako saleziánskej rodiny, je jednoducho byť znamením nádeje, dať svetlo a farbu, pozerať s porozumením, naďalej uzdravovať a sprevádzať to, čo táto pandémia poškodila, byť naďalej vnímaví k potrebám ostatných, ako nás to učili Matka Mazzarellová a Don Bosco.“
 
ANS, OnMiSDB
Zdroj: saleziani.sk