Saleziánky v Azerbajdžane sú v náročnej situácií

Situácia v Baku Azerbajdžane je náročná, zdá sa akoby po každej stránke. Najnovšia novinka prišla v nedeľu 27. septembra o šiestej ráno, keď sme sa dozvedeli že vypukla vojna, ktorá bola na obzore už dlhšiu dobu. Bolo vyhlásené stanné právo, takže od 21:00 do 6:00 sa nesmieme zdržiavať na verejných priestranstvách a je potrebné byť doma a nevychádzať von. Zatiaľ v Baku, je na prvý pohľad relatívny pokoj, ale v rodinách, z ktorých postupne odvádzajú otcov, manželov, synov a bratov, to tak nie je a je to skôr bolestivá skúsenosť. Na verejnosti postupne pribúdajú vlajky a skupinky diskutujúcich mužov. Určite by sa dalo viac napísať, keby sme boli viac ponorení do života tunajších rodín. Spoločnosť sa ešte nespamätala z Korona vírusu a už je tu nová skúška.
 
Naša komunita počas karantény vypomáhala sestrám Matky Terezy, nakoľko dve sestry ostali za hranicami, keď pred ich zavretím išli na duchovné cvičenia. Zamestnanci ostali doma, a tak v dome ostali tri sestry a okolo dvadsať chorých a starých ľudí. Vidiac túto výzvu, rozhodli sme sa ísť im pomôcť, spolu s jedným kňazom saleziánom a dvoma dobrovoľníkmi. Bola to veľmi zaujímavá a obohacujúca skúsenosť. Práca od rána do večera bola náročná, ale sesterský duch a vďačnosť niektorých ľudí, boli akousi náhradou a určitou posilou v tomto období.
 
Po návrate od sestier sa postupne rozbiehali katechézy a stretnutia s deťmi, rodinami a s mladými v malých skupinkách, podľa možností a nariadení zo štátu a od nadriadených. Hľadali sme a neustále hľadáme rôzne spôsoby, ako sa stretať, lebo medzi tým sa zavrel aj kostol a určité obmedzenia ešte vždy platia. Po otvorení rajónov sme znova rozbehli apoštolát v neďalekom meste (Sumqayıte), v spolupráci s diecéznym kňazom (Jožkom Pajerským). Je to malá nenápadná misia pre niekoľko pár katolíkov, ktorí sa tu stretávajú na modlitbu ruženca.
 
No a pre deti (moslimské deti z chudobných rodín) z PAD (projekt na adopciu detí na diaľku) sme urobili on-line tábor, kde počas štyroch týždňov deti doma varili, vyrábali, športovali a potom na konci každého týždňa poslali foto, alebo video ako to zvládli. Tiež sme hľadali nové miesto, kde by aj tento rok mohlo začať vyučovanie PAD. Nateraz sa ukázalo, že tým miestom bude Məryəm Centrum, kde pôsobia bratia a kde prebiehajú rôzne doučovania. Je to sťaby naše oratko, ale v inom kontexte. V časti, ktorú nám zverili, momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce.
 
Na záver ešte jedna správa – 15. septembra sme oslávili 20 rokov pôsobenia saleziánov v Azerbajdžane. Ďakujeme za Vaše modlitby a naďalej sa do nich zverujeme, aby Pán požehnával túto misiu a viedol si ju svojím Duchom Svätým a aby daroval pokoj tejto zemi, ktorá je zmietaná rôznymi nástrahami a momentálnou skúškou vojny.
 
Martina Alaxová