Deti už neláka telka, majú radšej TikTok či YouTube

Malé deti chcú pozerať pesničky a rozprávky na YouTube. Školáci natáčajú videjká na TikTok, mladí sledujú vlogy a videá podľa svojich záujmov. Televízia už dávno nie je najviac milovaným médiom našich detí. Ich pozornosť sa presúva na kratšie a vizuálne zaujímavejšie online videá.
 
Rodičia nepoznajú TikTok
TikTok je pomerne nová sociálna sieť, ktorá vznikla v Číne. Ide o mobilnú aplikáciu, ktorá má milióny (zväčša mladých) užívateľov. Slúži na zdieľanie 15-sekundových videí, kde tzv. „tiktokeri“ predvádzajú svoje tanečné alebo hudobné schopnosti, zapájajú sa do rôznych vyzývačiek, porovnávajú svoj výkon s inými užívateľmi z celého sveta. Nájdete tam množstvo videí – niektoré sú ozaj kreatívne a zábavné, iné skôr trápne či dokonca nevhodné.
 
Rodičia často o tejto sociálnej sieti ani netušia a vôbec by im nenapadlo, že keď ich dcéra tancuje v izbe a natáča sa na mobil a potom to zverejňuje pred oči miliónov ľudí. Preto je dôležité uvedomiť si, že táto na prvý pohľad nevinná zábava sa môže zmeniť na šikanovanie prostredníctvom nenávistných komentárov ostatných užívateľov. Zvlášť si treba dať pozor na to, keď sa deti natáčajú sporo oblečené. Práve takýto obsah láka pedofilov a zábery obnažených detí si potom sťahujú alebo šíria vo svojej komunite.
 
Nekončiaca zábava
TikTok je extra obľúbený u tých, ktorí radi rýchlo tvoria videá. Zrazu je extra ľahké byť videotvorcom, používať strih, efekty, masky – všetky takéto vychytávky má v sebe aplikácia zabudované. Mladí tak tvoria videá na počkanie bez potreby náročného strihu v počítačovom programe. Videá sú síce krátke, ale keď sú za sebou naukladané a scrollovaním sa automaticky prehráva jeden klip za druhým, je ozaj ťažké túto zábavku zastaviť. Mozog chce vidieť stále ďalšie a ďalšie video, a tak mladí len pozeraním TikToku vedia zabiť množstvo času a potajomky sledovať videá aj o druhej v noci. Keď sa rozhodnú nejaké video natočiť, učia sa texty, kroky, napodobňujú každý pohyb, chcú zverejniť čo najdokonalejších 15 sekúnd. Natočenie jedného takého kratučkého videa im vie trvať aj jeden celý deň. Netreba zabudnúť aj na fakt, že mnohí sa vďaka TikToku môžu rýchlo cítiť ako hviezdy, pretože za krátky čas vedia získať na svoje video tisíce srdiečok, čo im prináša pocit, že sú slávni a obľúbení.
 
Zákaz bez debaty nie je riešením
Téme TikTok sa venovala aj Polícia Slovenskej republiky, ktorá pre rodičov pripravila informácie o tejto sieti a na svojej facebookovej stránke uverejnila: „Rodičom tínedžerov odporúčame, aby neriešili nové technológie striktným zákazom, ktorý by ich deti mohol ešte viac motivovať k tomu, aby si založili ,tajný‘ účet proti vôli rodiča. Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im budú vysvetlené možné riziká. V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi/fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu. Príklady zo zahraničia ukazujú dokonca účty na TikToku, na ktorých obsahoch sa spoločne podieľajú rodičia so svojimi deťmi. Spolupráca na vtipných videách môže viesť nielen k pobaveniu a stmeleniu vzájomného vzťahu, ale byť aj kontrolou nad celým obsahom ďalších videí.“
 
 
Rozhovor so saleziánkou na TikToku
 Lamiya Jalilova má 28 rokov, pochádza z Azerbajdžanu, ale dlhšie žije na Slovensku a ako sestra FMA pôsobí v Dubnici nad Váhom. Má rada sociálne siete, točí videá a publikuje ich na svojom YouTube kanáli. Ako jediná sestra saleziánka na Slovensku uverejňuje krátke videá aj na TikToku ako @sestralamiya, kde má vyše 16 500 followerov.
 
Lamiya, môžeme povedať, že si úspešná „tiktokerka“, ktorú sledujú tisícky mladých. Ako sa to začalo? Čo ťa motivovalo založiť si účet na tejto sieti?
Najskôr to bola čistá zvedavosť, lebo mám rada sociálne siete. Úprimne, zo začiatku bol pre mňa TikTok hrozný. Keď sa prihlásite do aplikácie, sama vám navrhuje videá, vyskočí na vás hocičo, vy si videá rolujete a sledujete aj blbosti. Na nič pekné som vtedy nenatrafila. Bolo to pre mňa zvláštne.
 
Ale ostala si. Prečo?
Dala som tomu šancu. Nechcela som pozerať tie plytké videá, bola som z toho demotivovaná, preto som sa rozhodla byť aktívnou a tvoriť, pridávať vlastné pokusy. Najprv som mala málo sledovateľov a až po nejakom štvrtom videu sa to zrazu rozbehlo do väčších čísel.
Mala som aj krízu, na čo som tam, či je to dobré, a viackrát som si chcela svoj profil aj vymazať. Nakoniec som si TikTok nechala, on mi neskôr začal ponúkať aj videá s obsahom, ktorý sa mi páči a vie ma obohatiť. Teraz teda vidím aj veľa kresťanských videí z celého sveta. Som rada, že tam je aj takýto obsah, aj keď mladí na neho najprv nenatrafia a uvidia skôr iné trendové videá.
 
Takže ťa záujem o tvoje videá prekvapil?
Áno, moje video sa muselo dostať do výberu „For You“, kde ho videlo množstvo ľudí, lebo zo dňa na deň som tam zrazu mala 5 000 nových followerov. Začali mi tiež prichádzať komentáre, ktoré boli dosť rôzne a našli sa medzi nimi aj nadávky a hejty. No mnohé boli povzbudivé a prišlo mi aj niekoľko otázok, čo bolo pre mňa „waw“, pretože som prišla na to, že títo mladí netušia, kto je to rehoľníčka, prečo nosím rúcho, aký život žijem, čo je saleziánska rodina… Nič im to nehovorí. A vtedy som si povedala, že ja na tom TikToku kvôli nim zostanem a pokúsim sa im nejakou vhodnou formou priblížiť normálny život rehoľníčky.
 
Čo pozitívne ti zvyknú mladí followeri písať?
Najviac ma tešia úprimné otázky o viere, záujem o duchovné povolanie a tiež som rada, keď mi napíšu niečo v štýle, že som neveriaci, ale som povzbudený tvojimi videami. Treba povedať, že ja netvorím nejaké premotivované náboženské obsahy, skôr ukazujem obyčajný život.
 
Sociálne siete zaberajú veľa času, keď si užívateľ, nieto ešte tvorca. Ako to zvládaš?
Nastavila som si to tak, že na YouTube dávam video jedenkrát do týždňa – v nedeľu v rámci poobedňajšieho voľna. A na TikTok zavesím 2 až 3-krát do týždňa nejaký zostrih môjho zaujímavého dňa spolu s mojím komentárom (napríklad videjko o výlete). Je pravda, že nestíham odpovedať na všetky komentáre, lebo na to vôbec nemám čas.
 
Má to teda zmysel?
Vyskúšala som TikTok a vidím, že mladí majú záujem spoznávať náš svet, že nás radi stretnú aj tam. Prekvapilo ma, koľko malých detí je na TikToku – sú na prvom stupni základnej školy! Uvedomujem si, že musím byť kvôli nim vo svojej tvorbe zodpovedná. Bola by som však veľmi rada, keby sa ku mne pridali ďalší, aby nás bolo viac saleziánskych aktívnych tvorcov. Bolo by to pekné, keby sme zaplavili TikTok pozitívnymi a radostnými videami, o to viac by tam potom mladí nachádzali hodnotný obsah.
 
Barbora Okruhľanská
Foto: Unsplash a archív
Uverejnené v časopise don Bosco dnes 2005_20-21_medialna vychova