Večných sľubov saleziánok sa zúčastnila celá rodina

Na štátny sviatok Slovenského národného povstania  saleziánky slávili inú slávnosť. Dve z nich sa rozhodli povedať Bohu „Áno navždy“ v Inštitúte dcér Márie Pomocnice, pri slávnostnej liturgií v Banskej Bystrici. Prítomní boli rodičia sestier i celá rodina.
 
Sestry Monika Foltýnová a Daniela Oremová vstupovali do kostola 29. augusta v slávnostnom sprievode, aby odpovedali večnými sľubmi Bohu na jeho povolanie k zasvätenému životu. Hlavným celebrantom bol provinciálny predstavený saleziánov Peter Timko. Počas homílie sa sestrám prihovoril salezián Peter Štellmach, ktorý vyzdvihol krásu sľubov čistoty, chudoby a poslušnosti. Vo svojej kázni zaspomínal na zážitky študentských a strediskových čias v Banskej Bystrici, kde spolu so sestrou Danielou vyrastali. Podčiarkol význam modlitby, ktorá bola následne prednášaná po akte zloženia sľubov.
 
Formulu sľubov hovorila každá sestra osobitne a vlastnoručne napísanú ju podpísala na oltári. Tento nevšedný okamih spečatenia odovzdanosti Bohu navždy, zažili sestry prvý krát. Zúčastnení hneď po zložení sľubov vyjadrili svoju radosť  a podporu burácajúcim potleskom.
 
Po liturgií oslavovali Monika a Danka s rodinou, sestrami saleziánkami, bratmi saleziánmi, mladými, priateľmi a všetkými pozvanými hosťami v areáli saleziánskeho mládežníckeho strediska v Banskej Bystrici. Počas hostiny nechýbali gratulácie pre nové večné sestry, stretnutia známych i fotografické zvečnenia saleziánskej rodiny, ktorou dýchala Sásová.
 
Monika Foltýnová (životopis) a Daniela Oremová (životopis), sa zložením večných sľubov stali sestrami v permanentnej formácií a zostávajú pôsobiť ako saleziánky v Trnave a v Dubnici nad Váhom.
 
Dagmara Čepelová
Foto: Martin Funiak