Začiatky a súčasnosť sestier v Šamoríne

V článkoch História a súčasnosť sestier sme už predstavili komunity v Trnave na Krížovej a Olympijskej ulici, v Dolnom Kubíne a dnes to bude komunita sestier v meste Šamorín.
 
Pôsobenie Saleziánok v Šamoríne siaha do 80-tych rokov minulého storočia. Bolo  to, samozrejme, tajné pôsobenie. Tri sestry tu bývali vo svojich bytoch a podvečer, po príchode zo zamestnania, sa doma venovali skupinkám dievčat.
 
Samostatná komunita vznikla v roku 1994: tvorili ju tri sestry (M. Svoreňová, E. Rušinová a K. Nováková). Bývali v dvojizbovom byte na Školskej ulici. Učili náboženstvo na základnej škole a na gymnáziu, venovali sa mládeži vo farnosti a byt sestier bol tiež často okupovaný dievčatami. V kronike toho roku sa píše: „Mysleli sme, že naša prítomnosť a činnosť je v Šamoríne málo známa, veď sme ani nechodili v rehoľnom rúchu. No jedna udalosť nás vyviedla z omylu: pred pár dňami sme v našej poštovej schránke našli list (riadne oznámkovaný a s pečiatkou pošty), na ktorom bolo na mieste adresáta napísané iba: „Sestra Mária, Šamorín.“ Takto sme  zistili, že sme „mesto na návrší, ktoré sa nedá ukryť“ a začali sme chodiť v rúchu.“
 
V roku 1995 sa komunita presťahovala do prerobeného rodinného domu na Záhradníckej ulici, kde sídli doteraz. V roku 2001 sa dom rozšíril o prístavbu, v ktorej funguje mládežnícke stredisko. V tom období sa tu formovali aj kandidátky na rehoľný život – postulantky, ktoré v roku 2005 vystriedali novicky.
 
V Šamoríne je veľké misijné pole, ale stíhame „obrábať“ iba časť z neho.  Venujeme sa vyučovaniu náboženstva a iných predmetov na Základnej škole M. Bela, ktorá má v súčasnosti okolo 1100 žiakov (aj z okolitých dedín). Takto máme kontakt s množstvom žiakov, rodičov i učiteľov. Okrem toho v našom dome funguje mládežnícke stredisko LAURA, ktoré mnohí poznajú pod názvom „Oratko“, v ktorom prebieha činnosť s deťmi a mladými 6 dní v týždni. Na rôzne podujatia k nám prichádzajú aj rodiny a dospelí z farnosti. Sr. E. Rušínová pracuje ako kresťanský kouč a v spolupráci s Domkou realizuje školenia v rámci programu Cesty zrenia. Najobľúbenejším podujatím je letný tábor s kapacitou aj do 100 detí a mladých, ale záujem je aspoň dvojnásobný. Z reakcie jednej mamičky, ktorej dcérka bola na tábore: „Ďakujeme a prajeme, aby všetky Vaše nádherné myšlienky, činy zostávali medzi ľuďmi a aby sa tá dobrá atmosféra, ktorú v Oratku vytvárate, zázrakom všade rozniesla.“ 
 
-em-
Foto: archív Šamorín