Od svätého Jozefa ruky preč!

„Ja som si vyvolila za svojho patróna sv. Jozefa a zverila som sa mu s nadšením. Videla som jasne, že jeho pomoc bola vždy väčšia , než som mohla dúfať. Iným svätcom , zdá sa, Boh dovolil, aby nám prispievali v tej, či onej potrebe, zatiaľ čo ja som zakúsila, že príhovor sv. Jozefa sa vzťahuje na všetko. Tým nám Pán dáva pochopiť, že ako mu na zemi bol poddaný, kde mu ako pestún mohol rozkazovať, tak aj teraz v nebi urobí všetko, o čo ho požiada,“ zdôverila sa svätá Tereza Avilská. Nám v interview odpovedali sestry z Bratislavy Vavilovovej, ktoré majú svätého Jozefa za patróna komunity.
 
Opýtala som sa najmladšej sestry: Badáš nejaké rozdiely medzi bývaním v tvojej predošlej komunite v Humennom a tu v Petržalke ?
Nejaké drobnosti by sa aj našli. Vďaka výťahu mi vôbec nepripadá, že bývame na siedmom poschodí . Mám totiž strach z výšok  a z okna sa pozerám iba rovno a do diaľky. Náš byt je v podstate ako jedno poschodie v humenskom dome. Na presun do kaplnky mi stačí  5 sekúnd,  čiže reálne môžem vstávať o osem minút neskôr – čo je pozitívne.  Rozdiel vidím tiež vo frekvencii MHD – pravdu povediac v Humennom som ju ani raz nevyužila.   A celkovo viac chodím -ak som za posledných osem rokov spravila priemerne 3000 krokov, teraz je to 12 000.
 
Opýtala som sa najmenšej sestry: Čo robíš, keď nemusíš robiť to, čo primárne robiť máš?
Obvykle robím to, čo robiť neviem: bicyklujem, chodím na túry, čítam „mrtne“ veľa kníh ( v našej komunite čítať knihy znamená spať…)vyšívam a hačkujem. Sekundárne počúvam hudbu, hrám Solitera a presádzam bonsaje.
 
Opýtala som sa najučiteľskejšej sestry: Ako vidíš terajšiu politickú situáciu, 50 dňové moratórium na prieskum pred voľbami, diskusiu o svetovej klimatickej kríze a reakcie niektorých na synodu v Amazónii ?
Som unavená a nechcem teraz odpovedať, možno inokedy.
 
Opýtala som sa seba: Prečo ten nadpis?
My sme regulérna komunita sv. Jozefa. Dokonca má aj svoje mailové konto – jozivavilka@…, kde si s ním píšeme. To iba aby sa vyjasnilo po predošlom článku sestier zo Šamorína.
 
Všetci, ktorí ste sa až sem dočítali, správne ste pochopili – s humorom sa žije ľahšie.
 
Kaťa, Marika, Eva, Mara