S mamkami čerpali vodu z prameňa

Sv. Mária Dominika Mazzarellová sa narodila presne 9. mája pred  182 rokmi. Jej liturgický sviatok oslavujeme 13. mája, každý rok. Keďže naša materská škola je špeciálne pod jej ochranou, tak sa patrí oslavovať aj viac dní.
 
Deň jej narodenia tento krát pripadol na štvrtok.  My, sestry saleziánky, sme sa stretli s takmer tridsiatimi mamičkami pri čaji o piatej. Mamky spoznali niečo zo života Márie Dominiky, súťažili a zabavili sa pri kvíze, či tanci, podelili sa so starosťami a najmä  s radosťami svojho života, zoznámili sa s mamkami detí z iných tried, popíjali čaj i pochutili si na sladkých koláčikoch. Domov si odniesli malý darček symbolizujúci remeslo Márie Dominiky. Spoločné chvíle zakončili modlitbou v kaplnke.
 
Jedna z mamičiek nám po programe povedala: „Pre mňa osobne je takýto čas posilnením na duchu a očistou mysle od každodenného kolobehu života. Od rána do večera sme my, mamky v behu, strese, nemáme čas sa zastaviť, stíšiť, či si oddýchnuť.  Dokonca, aj keď si líhame do postele, zaspávame s myšlienkou, čo sme dnes zabudli, čo nás čaká zajtra. Je úžasné prísť niekam, v pokoji si vychutnať program, posilniť sa na tele i na duchu, zdieľať sa s ostatnými. A čo je najhlavnejšie, mať čas na stretnutie s Bohom v tichu a v modlitbe. Takýto čas, je pre mňa ako matku veľmi vzácnym malým zázrakom.  Počas tancov, ktoré boli v programe, ma prepadla myšlienka, že ako rýchlo sme zabudli na to, že aj my sme boli deti.  Na začiatku sme začali tancovať tak ostýchavo, ale potom sme sa uvoľnili a vrátili do detských čias. Nebojme sa prejaviť naše emócie. Netvárme sa, že sme silné a vo vnútri dusíme plač a zvádzame boje. Aj my potrebujeme načerpať tú povestnú vodu z prameňa a o niekoho sa oprieť.  Budem veľmi rada, ak bude takýchto stretnutí pribúdať. Môžeme tak vytvárať jedno veľké rodinné spoločenstvo, kde načerpáme silu a povzbudenie.“
 
Oslavy pokračovali aj v nasledujúcich dňoch slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval don Milan Janák, SDB a zábavným programom pripraveným pre deti.
 
Sr. Martina Škvareninová
Foto: http://www.skolkamazzarellovej.sk