KubCup už po šestnástykrát, tento raz však ecofriendly a ešte viac rodinnejší

Volejbalový turnaj KubCup po šestnástich rokoch asi netreba ani predstavovať. Obľúbený celoslovenský amatérsky turnaj zmiešaných družstiev prilákal do Dolného Kubína viac než 300 mladých športovcov z celého Slovenska. Dva dni plné volejbalu v piatich kubínskych telocvičniach pre 36 tímov pripravilo takmer 70 dobrovoľníkov.
 
Organizátori sa rozhodli zachovať minuloročnú novinku, a tak bol turnaj rozdelený na dve kategórie – PRO&JOY. „Je to super, zahrajú si dobre všetci. Tí slabší majú viac motivácie, lebo majú rovnocennejších súperov a ti silnejší majú zase seberovných oponentov. Za mňa perfektný nápad,“ zhodnotil rozdelenie jeden z hráčov v spätnej väzbe po turnaji.
 
V sobotnej základnej časti si zmeralo sily 24 tímov v 4 JOY skupinách a 12 tímov v 2 skupinách kategórie PRO. Po vyrovnaných a dramatických zápasoch sa do nedeľného finále kategórie PRO na gymnáziu prebojovali tímy – HIMYM z Dolného Kubína a Hity od Margity z Kňažej.  V trojsetovej dráme sa v koncovke nakoniec tešil tím HIMYM. Tretie miesto obsadil tím Celebrity z Lokce. Kategória JOY rovnako priniesla divákom krásne výmeny a vyrovnané zápasy. V boji o medajle sa v nedeľu na cirkevnej škole stretli tímy od Košíc až po Záhorie. Vo finále nakoniec  zabojovali o putovný pohár Márie Dominiky Mazzarellovej tímy Fuego Košice a šaštínsky tím Muro. Z víťazstva sa napokon tešili záhoráci, tretie miesto obsadil tím Kolotočáre z Levoče. Najväčším skvostom kategórie JOY bolo vzájomné fandenie medzi tímami a priateľská rodinná atmosféra, ktorej neprekážalo ani súperenie na palubovke.
 
Zaujímavú novinku, ktorú ocenili aj hráči a účastníci, priniesli organizátori v Kubcuviarni a pri vydávaní stravy. „Keď sme promovali na sociálnych sieťach, aby si ľudia, ak chcú, priniesli dózy na guláš alebo termohrnčeky na kávu, nečakali sme takú odozvu. Účastníci turnaja sa nápadu veľmi potešili, množstvo z nich si prinieslo dózu na jedenie a taktiež hrnček na kávu. Aj vďaka tomu sme mohli byť tento rok aspoň o trochu viac ecofriendly,“ s potešením skonštatoval jeden z organizátorov Adam Skirčák.
 
Rovnako kvalitne sa v tomto ročníku prepracovala prítomnosť KubCupu na sociálnych sieťach. „Myslím si, že propagácia tento rok na turnaji napredovala. Kľúčovým bolo zjednotenie všetkých mediálnych tímov KubCupu a ich vzájomná spolupráca. Určite aj vďaka premyslenejšiemu fungovaniu tímu a systematickému plánovaniu dnes na sociálnych sieťach zaznamenávame omnoho väčší počet aktívnych fanúšikov,“ zhodnotil fungovanie PromoTímu Adam Skirčák. Okrem volejbalu bol v duchu turnaja „viac než len volejbal“ pre všetkých pripravený duchovný a sprievodný program – každé ráno sv. omša, večerná adorácia v kaplnke, KubCuviareň. „Ďakujem za tento víkend, za turnaj, na ktorý som sa tešila už veľmi dlho. Bolo to super, všetci sme sa zabavili a bola príjemná atmosféra,“  s nadšením zhodnotila ďalšia z účastníčok turnaja.
 
Organizátorom turnaja je už šestnástykrát Laura, združenie mladých – stredisko Dolný Kubín v spolupráci s mnohými miestnymi dobrovoľníkmi a sestrami saleziánkami. Tento rok nad turnajom prebrala záštitu predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurínová.  Turnaj sa však rozrástol aj vďaka podpore mesta Dolný Kubín, grantom a mnohým sponzorom, ktorým aj touto cesto ďakujeme.
 
 
Sr. Mária Gregová FMA  (spoluorganizátorka turnaja)
Foto a viac info: Kupcub


Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.