Keď je saleziánka prítomná v materskom centre

Saleziánka Jana Haluščáková z košickej komunity svätého Jána Pavla II, odpovedala na otázky. Hovorí svoj pohľad na prítomnosť  sestry v materskom centre MC Obláčik v Košiciach na Troch hôrkach, opisuje svoje zážitky a predstavy o tom, ako by to malo fungovať.
 
Aké boli tvoje začiatky v  MC obláčik?
Tešila som sa na to, lebo už som skúsenosti mala z MC Matelko v Dubnici nad Váhom. Ale tým, že som sa stretla s cudzími ľuďmi, tak to nadväzovanie vzťahov je vždy náročné a potrebuje čas. V podstate začínaš od nuly, lebo skúsenosti máš, ale robíš s inými ľuďmi.
 
Bolo niečo, čo ťa prekvapilo v tomto prostredí?
Áno, bola to organizovanosť a aktivita mamičiek, dve z nich to majú celé nastarosti a celkovo maminy majú podelené úlohy na mesiac. Takýmto spôsobom zažívajú všetci spoluzodpovednosť vôbec za chod, ale aj za atmosféru.
 
A ty si ako účastná, aká je tvoja prítomnosť?
Som tam. Nič špeciálne nemám nastarosti, ale som tam pre tie maminy, ktorým dávam možnosť sa porozprávať a vzájomne sa zdieľame o tom, čo prežívame. Veľmi ma teší, že sme mali mini tvorivé dielne na podnet mamičiek, kde sme vyrábali jesenné ozdoby.
 
To znamená, že vidíš význam prítomnosti sestry v materskom centre, prečo?
Významné je už to, že žena je s nimi, lebo vnímajú prítomnosť saleziánov, ktorý jedenkrát počas dvoch stretnutí do týždňa slúžia sv. Omšu. Okrem toho vždy, keď je MC Obláčik otvorené  spovedajú, zastavia sa, porozprávajú sa, ale iné je, keď je žena medzi ženami. Akoby vnímali aj iný pohľad na svoju situáciu a ten ženský vklad a prínos do života, to čo ja môžem ako žena dať.
 
Povedz nám o  skupine mamičiek, ktorá sa stretáva?
Vnímam, že je to veľmi otvorená skupina pretože za ten krátky čas prišlo niekoľko úplne nových mamičiek. Cítili sa byť prijaté v novom prostredí. Nepostrehla som nejaké vytváranie menších skupiniek, každá mamička sa rozpráva s hociktorou a je to naozaj taká výmena skúsenosti v rámci celej veľkej skupiny.
 
Mala si aj nejaký zážitok z týchto stretnutí?
Každé stretnutie s nimi je zážitok, ako stretnutie s ľuďmi.  Zaujímavé pre mňa je, ako si na seba s deťmi mamičiek zvykáme, z diaľky ma pozorujú a kde tu sa jedno odváži prísť ku mne a ľady sa topia. To je pre mňa zážitok, skamarátiť sa s deťmi, ktoré sa držia „maminej sukne.“
 
Ako sa chceš ďalej podieľať na obsahu a priebehu MC Obláčik?
Chcem tu byť prítomná pre nich a reagovať na ich podnety a potreby, ktoré na jednej strane prečítam, ale ktoré budú aj  z nich vychádzať pri rozhovoroch. Nechcem sa dostať do pozície lídra, či organizátora, túžim si zachovať status „Som tu pre vás, som s vami.“
-dc-